26 Ekim 2008 Pazar
Kars'in ozel lezzetleri
Yeni yazi eklemem biraz uzun surdu..Aslinda zamanim olsa dahi bir turlu yazi yazmak gelmedi icimden..Bugun hava guzel bu sebeple sitemin havasida deyissin istedim. Cunki ayni yaziyi ve resmi gore gore sikilmissinizdir diye dusundum..
Kars'ta gecirdiyimiz zaman icerisinde anneannemgilde cektigim resimleri sizlere bir turlu paylasamamistim,ama gec kalmis sayilmam bu yuzden size Kars'in mutfaginandan bir iki lezzet sunuyorum..
Kahvalti sofralarinda yag,bal,kasar ve çeçil peynir genelde bulmak mevcut.Ceçil peynirinin tel tel ayrilan bir dokusu ve agir sayilabilecek bir kokusu vardir ve yapiminda çok yagsiz inek sutu kullanilir.
Hatta Kars’ta kasar peynirinin yapimi Cumhuriyet’imizin kurulusunun ilk yillarina dayanmaktadır.
'Buda nedir' dediyinizi duyar gibiyim. 'Hasta' genelde kahvaltida yenilir. Eyer zafiyet geciriyorsaniz kesinlikle 'hasta' yapip yemeniz lazim, cunki cok yagli ve nefis tadi var...
Yapilisi: Tavaya yag konularak eritilir. Diger tarafta bir kap içerisinde hazirlanmiş su, un,seker karışımı erimiş yagin içine yavaş yavaş dokulup hizli hizli kariştirilir. Pisince ateşten alinip yenir..
Misafir geldigi zaman bu yemek yani 'hangel' yapilir, bir nevi ozel menudur.
Canim anneannem bize tepsilerle hangel hazirlamisti..Tadina doyum olmayan bir yemek..Kars'in yogurdundan midir yada yagindan midir bilmiyorum ama orda yediyim hangellerin tadi bir baska oluyor.
Yapimina gelince: hamuru mayasizdir. Hamur hemen yapilir ve açilir. Yufka seklinde ince açilan hamur, kuçuk kareler biçiminde kesilir. Daha önceden kaynatilan suya yaprak hamurlar atilarak pisirilir, sarimsakli yogurtla karistirilir. Uzerine kavrulmus kiyma,sogan, yag dokulur ve afiyetle yenilir..
Caniniz kahvaltida kizartmami cekiyor o zaman 'bisi' yapmanin tam zamani..Arasina peynir koyup ve yanindada sekerli cay ictinizmi lezzeti yakalamissiniz demektir.
Annem yapmadan herzaman sorar 'tuzlumu yoksa tatlimi kete yapiyim' genelde bizim evde tatli kete tercih edilir..Firindan cikan misss gibi yokusu yokmu nefiss...
Genelde kisin tukettiyimiz yemeklerden bir taneside 'Boz bas'..Ekmek yerine lavas ile yerseniz tadini tam tadmis olursunuz..
Kars'ta zaman cabuk geldi gecti, en son bir resimde ucakta cekmistim..
Canim anneannecigim, bitanecik Gulseren teyzem ve canim dayilarim sizleri cooooook ozleyecegime emin olabilirsiniz..
..Sevgiyle kalin...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
14 yorum:
tekrar hosgeldin evine
hepsi birbirinden lezzetli görünüyor sabah sabah iyi oldu
yapanlarin elline saglik yiyenlerede afiyet olsun
sevgilerimle...
hele sukur kiz, bir geldin pir geldin, nasil yemekler varmis ohhh mis gibi vallaha canim cekti, napsakki ????
oooffffff güzelim bunlar ne lezzetli mamalar ne hoş manzaralar teşekkürler bizi tanıştırdığın için ve hoşgeldin canım ziyaretine memnun oldum her zaman beklerim anneciğine slm sağlıkla kal
HOŞGELDİN CANIM.
DEMEK MEMLEKET HAVASI YARADI :))
!!!!!!!!!!!!!!
BENDE SEVERİM YÖRE YEMEKLERİNİ..
ANNE ELİ DEĞİNCE HERŞEY BAŞKA HAKLISIN.
SEVGİLER CNM..
nUnU
canımm kars mutfağına bayıldım...her şey çok nefisss...ne kadar güzel anlatmışsın,resimlerde çok güzel,ellerine sağlık canım...sevgiler...
selmacım hoşgeldin canım.kaç gündür blogspottaki yasak yüzünden bloglara giremiyorduk.şükürki bu gün açıldı.
resimlere ve yemeklere bayıldım.hepsi birbirinden güzel görünüyor.afiyetler olsun canım.öpüyorum çook.
sevgiler..
Canım hepimizin gözü aydın olsun
Sorduğun soruyu e-mail yoluyla cevaplayacağım.
Sevgiler...
sellmacığım, fotoğraflar, lezzetli yemekler hepsi birbirinden güzel..
yapanların ellerine sağlık yiyenlere afiyetler olsun.
sıcacık sevgiler..
KARSIN LEZZETLERİ ÇOK İŞTAH AÇICI. ELLERİNİZE SAĞLIK..
ne yemekler varmış karsda bilmiyordum
bize öğrettiğin için teşekkürler
merhaba,
benim eşim karslı bu lezzetlerden hasta ve kaz etinin tadını bilmiyorum diğerlerini tatma imkanım oldu. Ellerine sağlık anneannen ziyafet hazırlamış size.
Sevgilerimle,
ellerine saglik yaptigin her yemek cok güzel görünüyor yöresel yemekler harika..bu arada birsey söylemek istiyorum kirilmaz yanlis anlamissin umarim..dikkatimi cekti mayali hamur kizartmalarini gazete kagidina koymussun yagini ceksin diye anladigim kadariyla ama canim o gazete kagidindaki kimyasal boyalar o kadar tehlikeli ki ve o gazeteler,cöpten cikan ve en kötü kagitlardan yapiliyor..umarim uyarimi yanlis anlassin..saglik konusunda cok pimpirikim ve yazsam mi yazmsam mi dedim ama yok söylemeliyim mutlaka dedim ve söyledim:)..
merhaba karsin lezzetleri de cok baska hepsi super gozukuyor. sevgilerimle...
canım merhaba etkinlikteki kuplarını takip ederek bu sayfaya kadar geldim.bu sayfadan da çıkamadım.baba tarafından karslıyım.doğma büyüme istanbulluyum.karsı hiç görmedim ama bu senin sofradakinleri çok iyi bilirim ve çok severim.resimlerini görünce nedendir bilmem çok mutlu oldum.herhalde toprağım çekti :)
sevgilerimle nilgün
www.benimyemeklerim.com
www.nilbutikpasta.blogcu.com
Yorum Gönder