8 Haziran 2009 Pazartesi

Acibadem kurabiyesi

Acibadem kurabiyesi

Hollanda'da acibadem kurabiyesi bulunmadigindan ve canim babaminda cok sevdiyinden bu kurabiyeyi yapmak sart oldu. Aslinda 'aci' denildiyinde once kulaga hos gelmiyor ama kurabiyeyi yedikten sonra farkli dusunuyorsunuz.
Birde tarihsel acidan bakalim..

Edirne’de eskiden bolca badem bulunurmus. Osmanli ordusu, Istanbul’u fethe giderken yolda topladiklari bademleri ezip sekerle karistirarak yermis. Bademler Osmanli sarayi sayesinde badem ezmesi ve acibadem kurabiyesi gibi iki lezzete donusmus.


Malzemeler :
* 2 yumurta beyazi
* 1 su bardagi cekilmis badem
* 1/4 su bardagi pirinc unu
* 1 su bardagindan iki parmak eksik toz seker
* tuzsuz kabuksuz badem

Hazirlanisi :
Yumurta beyazlarini cirparak kar haline getirin. Diyer malzemeleride ilave edin. Hazirladiginiz bu karisimdan birer dolu tatli kasigi alarak, genis araliklarla yagli kagidin ustune koyun. Serin bir yerde 10 dakika beklettikten sonra ortalarina badem oturtun. 25 dakika kurabiyelerin rengi hafif kahverengimsi olup sertlesene kadar firin tepsisinde 170 derecede pisirin. Afiyet olsun..;)

3 yorum:

Melek* dedi ki...

canım badem ne güzel yakışmış ellerine sağlık arkadaşım hayırlı cumalar

ozguluntarifleri dedi ki...

selmacigim nekadar nefis olmus aci badem kurabiyesi ellerine saglik pek cok severim. bendede bir tarif var oda cok nefis oluyor.

kucak dolusu sevgilerimi biraktim canim.

Yaren dedi ki...

Kurabiyeler harika görünüyor canim ellerine saglik.Ne kadar da zengin kültürümüz var. Mutfagimiz gibi zengin.Bazi tadlari tarifleri bazilrimiz yeni ögrenir veya tadarken,oysa ta eskilerden osmanli tarihi kadar eski oldugunu ögreniyoruz.Ellerine saglik canim.Güzel bir hafta sonu diliyorum,sevgiyle kal:)