17 Ağustos 2012 Cuma
Dayımın güveç yemeyi!
Guneşli bir cuma sabahı başlıyorum yeni yazıma, haydi bismillah!
Kars bügünlerde fena sıcakladı, öglenleri genelde evde olmayı tercih ediyoruz. İftar zamanı yaklaştımı bizim evi bir görseniz herkezde telaş, koşuşturma bide sofranın eksikleri sanki o dakikalarda bitmez oluyor..
Sonra butun aile sofraya oturdumu bir rahatlık cöküyor üzerime ve hep bir agızdan okunan sofraduası kulağıma geldiyinde 'iste Ramazan ayının farkı budur' demekten kendimi alamıyorum!
Anneannem sagolsun Kars'ın yöresel yemeklerını tamamiyle bize yedirdıkten sonra görevini dayımlara teslim etti ;)
Güveç yemeyini bir hayli övdükten sonra yemek yapmaya koyulan dayım bizi cok şaşırttı.
Aslında şaşırmamak lazım cunku mutfakta dunyaca basarılı olan aşcılarımızın cogusu erkek deyilmi? Babama soyledim acilen domatesli melemenden baska bir yemeğe geciş yapması lazım whaha :))
Dayımdan gördüyum kadarıyla size cok pratık güveç tarifi veriyorum:
Evde sebze yoksa doğru pazara gidiyoruz! Nede cok severım pazarları, beni özellikle yeşillik kısmında bulabilirsiniz. Pazarlar bereket ve bolluğun yeridir, renklerin cokluğu ve miss kokuların karması sayesinde bir çok meyve sebzeden almak yada benim gibi koklamak istersiniz ;)
Oncelikle kuyruk yagını güvecin tabanına yerleştirin. Üzerine sırası ile soğan, fasulye, kemikli kuzu eti, sarımsak, tuz, domates, fasulye, patlıcan, biber,domates, kuzu eti, sogan sarımsak, fasulye, patlıcan ve en üstede kabukları soyulmuş domatesi doğrayarak koyun. Güvecin üzerine 3 su bardağı ılık su gezdirin. Kapağını kapatıp mahallenizdeki ekmek fırınında pişirebilirsiniz. Uzerini orda muhakkak hamur ile kapatıp pişirtin. Afiyet olsun..
(Dayımdan sıze ufak bir öneri; icerisine biber salçası'da ilave ederseniz daha lezzetli olabilir)
'Yanına bulgur pilavı cok yakışır' dememin üzerıne Bariş dayım cok leziz acılı bir bulgur pilavı yaptıki hiç sormayın!
Sağlıcakla kalın!!!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder