25 Ağustos 2007 Cumartesi

Kars


Kars Doğu Anadolu da ülkemizin en doğusundaki ve aynı zamanda karasal iklim dolayısıyla da en soğuk illerinden birisidir. Ancak iklimsel olumsuzluğu ilin sanayii gelişmesinde nispeten olumsuz olmuş olmasına rağmen il turizm potansiyeli açısından bölgenin başlıca illerinden birisidir. Kars şehrinin adı bir Türk boyu olan Karsaklar'dan gelmektedir. M.Ö.130-127 yıllarında Kafkasyadan gelerek Kars çevresine yerleşen Karsaklar ilimize bu adı vermişlerdir. Bu durumda Kars en eski Türkçe il adı unvanını kazanmıştır. Kars başlıbaşına bir tarih ve kültür şehri ama bunun yanı sıra kars dediyimizde aklımıza mesela; kars kalesi, şelaleli çaybahçesi, kazımpaşa çadesı, atatürk çadesi,ballı, kaşar peyniri, hangeli, lavaşı, ketesi ve üzümlü pilaví geliyor.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba canım,
Kars en çok merak ettiğim illerimizden.Bir arkadaşım orada görev yapmış.bana eski evlerinden bahsetmişti.Yanan sobanın ısısı evin duvarlarının içinden geçip bütün evi ısıtıyormuş.Kalorifer gibi.Doğru mu ve hala öyle evler var mı?yemekler ,manzaralar harika.Paylaştığın için sağol.Sevgiler.
guldenelkan.blogcu.com

Selma Alkan dedi ki...

Merhaba Gulden abla,
öncelikle resimleri beyendiyin için teşekkür ederim. Arkadasinin kaldiği kesin eski rus evlerinden birisidir. Cunki ozamanlar “Peç” ismi verilen şömine biçiminde yeni bir ısıtma sistemi uygulanmıştır. Bu sistemde Peçlerin içerisinde yakılan kömürlerin çıkardığı sıcaklık iç mekan duvarlarından geçirilen borularla yapıların tümünü ısıtmıştır. Kışların soğuk ve uzun geçtiği Kars’ta Peçlerin yanı sıra daha değişik ısıtma sistemleri de geliştirilmiştir.
Ama şimdilerde Kars'ta evler hep kaloriferli.Umarim soruna cevap verebilmişimdir...sevgiler.

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir çalışma yapmışsın emeyine sağlık inşallah devamı gelir unutmadan pastalarında harika halam kayisili pastanı enkısa zamanda deniyeçek bakalım nasıl olacak yeniden goruşmek dilegiyle sana ve ailene istanbuldan sevgiler bay

Selma Alkan dedi ki...

Merhaba Dogan abi,
sitemi ziyaret etiyin ve beyendigin icin tesekkur ederim..Umarim Gulay teyzenin yapaçagi kayisili pasta çok guzel olur herkese selamlar..

Adsız dedi ki...

Selam hemso,
Siten çok guzel olmus..
Karsin fotolari harika !
Hemen gidesim geliyooor :(
Neyse gorusuruz..

Sevgilerimle
Sebnem.

Selma Alkan dedi ki...

Sebnem canim arkadasim iyi dileklerin icin tesekkur ederim bence resimlere bakarken Karsa gitmis kadar oldun..sevgiler