24 Kasım 2007 Cumartesi

Elmali Pasta


Bu ayki etkinlik sirasi sevgili Lale abla´nin. Kendisi '“kaynana catlatan tarifler” etkinligini duzenlediyi ve bizleride davet ettiyi icin ona tesekkur ediyorum. Bende etkinliye elmali pastamla katilidim.

Aslinda bu tarifi blogumu ilk actigim gunden sonra yayinlamam lazimdi. Hatta aranizda "yahu sitenin adí elmali pasta ama henuz oyle bir tarif yok" diyenler olmustur.Ama bu pasta yerine blogumda hep baska tarifler yayinladim yani anliyacaginiz bir turlu kismet olmadi.
Elmali Pastanin yeri benim icin herzaman ayridir cunki benim ilk yapmis oldugum pasta.
Sevgili Ayten yengem genelde ona gidince o nefis elmali pastasindan yapar bende bundan bir kac sene once ona ozenerek ilk kez elmali pastayi yapmistim.
Elmali pastanin hamurunun ununu Hollandada hazir paketlerde bulmak mevcut.
Ama ben gecen gun hazir un kullanmadan hamur yaptim cok guzel oldu denemenizi tafsiye ediyorum ..sevgiler..

Malzemeler (hamur icin):

* 1/2 paket tereyag
* 1 yumurta
* 3 su bardayi un
* 1/2 su bardayi seker tozu
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* 3 yemek kasigi pudra sekeri
ici icin:
*5 adet elma
*4 cay kaşıgı tarçın
*3 yemek kasigi seker tozu
* 4 yemek kasigi dovulmus ceviz ici
* 3 yemek kasigi dovulmus badem
* 2 yemek kasigi dovulmus findik ici
* 3 cay kasigi nisasta
* 1 cay kasigi limon tuzu ( tadi biraz eksi tatsin diye)


Hazirlanisi:

Hamur malzemelerini kulak memesi yumusakliginda yogurun.Hamuru buzdolabinda 10 dakika dinlenmeye bırakın.
Ic malzemesi icin elmalarin kabuklarini soyduktan sonra iri zar halinde dograyin. Dogradigimiz elmalarin icine diger malzemeleride koyup kabin icersinde karistirin. Hamuru buzdolabindan alip iki parcaya ayirin. (Bir parcası digerinden daha buyuk olacak sekilde) Buyuk parcayi yaglanmıs tart kalibina ya da borcama elinizle bastirarak kenarlari yuksek kalacak sekilde doseyin. Uzerine elmali harci ilave edip tum yuzeyi kapatacak sekilde yayin.
Hamurun daha kucuk olan diger yarisini tezgahin uzerinde ellinizle seritler yapin ve bu seritlerle pastanin uzerini sepet seklinde kapatin. Yuksek kenarlara seritlerin uclarini parmaklarinizla bastirarak birlestirin.
Seritlerin uzerine yumurta sarisi surdukten sonra onceden isitilmis 180 dereceli firinda uzeri ve alti kizarana dek pisirin. (benim firinimda 45 dakikada pisti)
Firindan cikarip biraz ilinmasini bekledikten servis yapin.
...Afiyet olsun...




miss gibi tarcin kokan elmali karisim



pastamiz pismeye hazir


buyurun tadina bakin ;)...

9 yorum:

Tijen dedi ki...

Selma harika olmuştur herhalde. İçinde elma olsun, 2. dilime bile göz dikerim.

yaren dedi ki...

Aaaaa Selmacim benim elmali pasta yapmiiiiis hemde sahsina laik bir sekilde.Vallahi süper görünüyor canikom.Ellerine saglik.Etkinlige katilmak icinde cok güzel bir tarif .Sevgilerimi gönderdim öptüm seni canim.Gendine ey bak ;)

Adsız dedi ki...

Canım benim, elmalı pastan harika olmuş. Çok da güzel resimlemişsin. Ellerine sağlık.
Yeni yaşın kutlu olsun.Nice nice mutlu yıllar dilerim. Kocaman sevgiler.
guldenelkan.blogcu.com

nino dedi ki...

Lütfen Esra için Kevgir’de yer almak istiyorsanız alttaki yazıyı okuyun ve tercihinizi yorumla belirtmek için Selen‘i ziyaret edin. Teşekkürler.

Biliyorsunuz ki üç gün önce hepimiz sevgili Esra ile vedalaştık. Esra’nın Zerrin ile birlikte hazırladığı, tariflerinin dışında bize en güzel hediyesi Kevgir dergisi oldu. Kevgir Aralık sayısına kavuşmamıza da sayılı gün kaldı. Zerrin’in önerisiyle biz de istedik ki bu yeni sayı Esra’ya hediye gelsin. Onun sevdiği yemekler, onun kendi tarifleri bizim uygulamalarımız ile yeni sayıda yer alsın. Hüzünlü, mutsuz yazılar değil, mutlu, güzel anılarla dolu eğlenceli bir sayı olsun, Esra’yı gülümsetelim ve sevindirelim. Düşünün ki bu ona bir veda değil sürpriz hoş geldin hediyesi. Esra ile tanışmanızdan, komik anılarınızdan, yorumlaşmalarınızdan, paylaştıklarınızdan bahsedin. Fazla bir paylaşımınız olmadıysa da tarifini o kadar lezzetli pişirin ki anısız da olsa ondan bir aferin kapın.

Önümüzde sadece 2 gün var. Bu iki gün içinde aşağıdaki listeden seçeceğiniz yemeği pişirip fotoğrafını da çekerek yazınızla birlikte “esraicin@gmail.com” adresine mail atın. Listedeki her kategoriden seçim yapabilirsiniz. Tariflere ulaşmak için başlıklara tıklayabilirsiniz.


Sizden tek ricam seçim yapınca yorum ile tercihinizi iletmeniz. İKİ seçim yapın ki biri sizden önce davrandıysa ikinci tercihiniz size verilsin. Yarın sabah 09.00 itibariyle kişiler ve yemekler listesi hazır olacak. Mail atmak için son gün ve saat de 29.11.2007 Perşembe akşam saat 21.00. Bu tarihten sonra gelecek mailler maalesef kabul edilmeyecek.

Lütfen yandaki banner’ı sayfanıza koyarak herkesi bu faaliyetten haberdar edin ve detaylar için banner’a tıklamalarını rica edin.

Haydi! Esra’ya yüreğindeki kocaman sevgisine layık olduğumuzu gösterelim.


ÇORBALAR
1) Yayla çorbası


ANA YEMEKLER
1) Kuzu tandır
2) Kuzu haşlama
3) Hamburger
4) Biber dolması
5) Kabak dolması
6) Lahana Sarması
7) Yoğurtlu Köfte
8) Hasanpaşa köftesi
9) Fırında karışık kızartma
10) Paşa kebabı
11) Poşette tavuk ve peynirli makarna
12) Yufkada tavuk
13) Patatesli tavuk
14) Mantarlı tavuk
15) Kıymalı patlıcan
16) İçli köfte
17) Karnıyarık
18) Tavuk köfte ve patates püresi
19) Köfte çeliği
20) Köfte kebabı
21) Poşette köfte
22) Et sote
23) Shoarma
24) Rulo köfte
25) Poşette tavuk
26) Kıymalı patlıcan
27) Tavuk pane
28) Patlıcan Kebabı

SALATALAR
1) Basit kumpir

MAKARNALAR
1) Tavuklu makarna
2) Köfte ve makarna
3) Kıymalı makarna

PİLAVLAR
1) Bulgur pilavı ve cacık
2) Tavuklu erişte pilavı
3) Bulgur pilavı
4) Tavuklu pilav

BÖREKLER
1) Kıymalı patatesli börek
2) Kol böreği
3) Peynirli kızartma börek
4) Etli börek
5) Köfteli börek
6) Rulo börek
7) Bohça böreği
8) Sultan kebabı (böreği)
9) Tandır böreği (gözleme)
10) Rulo patatesli börek

EKMEKLER
1) Brioche (Fransız ekmeği)


HAMUR İŞLERİ
1) Peynirli pamuk poğaça
2) Trabzon kıymalısı
3) Şekerpare
4) Hazır yufkadan baklava
5) Minik pizza
6) Minik kıymalı pide
7) Et burger
8) Açma
9) Krep parizyen
10) Pizza
11) Zeytinli Rulo
12) Patates mücver
13) Mayalı poğaça
14) Haşhaşlı çörek

KEK VE MUFFINLER
1) Cevizli ve üzümlü kek
2) Browni muffin
3) Pudingli, meyveli ve damla çikolatalı kek
4) Peynirli ve Zeytinli muffin
5) Muzlu muffin
6) Çikolatalı ve kremalı muffin
7) Browni
8) Kekstra
9) Fındıklı ve çikolatalı muffin
10) Sucuklu muffin
11) Reçelli kek
12) Zeytinli muffin
13) Cheesecake, prens ve prenses
14) Krem karamelli kek
15) Muçari
16) Kuru meyveli muffin
17) Çikolatalı muffin
18) Zeytinli ve kurutulmuş domatesli kek
19) Kayısılı kek
20) Kremole tart
21) Kirazlı muffin
22) Çilekli kek

KURABİYELER
1) Fındıklı kurabiye
2) Elmalı tart
3) Fındık ezmeli kurabiye
4) Fındıklı tartoletler
5) Marmelatlı kurabiye


PASTALAR
1) Çikolatalı yaban mersinli pasta
2) Elmalı pasta
3) Çikolata Muslu tart
4) Çikolatalı pasta
5) Cheesecake
6) Şeker hamurlu pasta
7) Çikolatalı parfe
8) Yaş pasta
9) Basit elmalı pasta
10) Muzlu ve çikolata soslu yaş pasta
11) Kremalı ıslak kek

Mutfak Havlusu dedi ki...

Selma'cığım elmalı herşeyi severim,seninkide nefis görünüyor ellerine sağlık.
profilinede baktım 88'liymişsin bende senin yaşlarındayken uğraşırdım gene mutfakla,ama şimdi yeni nesilde çok görmeyince böyle senin gibi güzel örnekler çok hoşuma gidiyor.
sevgiler...

sarimutfak.blogspot.com dedi ki...

slm
çok güzel olmuş canım.ne güzel her aşamasını da resimlemişsin.ellerine sağlık .öptüm

nurcan dedi ki...

Merhaba^^ PORSELEN DEMLİK 5 E^^ katılan dostlar

EV SAHİBİMİZ:http://yenitadlar.blogcu.com/
Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
Hanımlarla yapılan günlere,
Beş cayına gelen misafirlere,
Herbiri birbirinden lezzetli tarifler.
Çayın en iyisi^^ porselen demlik^^te,en güzel ^^cay tarifleri^^de burada olacak inş..


emeginize saglık diyorum ve son sözü marifetli ellerinize bırakıyorum.
Hazırlamış oldugunuz tarif hazırsa nasibimin-yeni tadlar ön sayfasında bildirebilirsiniz.
KATILAMAYANLARIN BİZZAT BEN KATILAMIYORUM YAYIN YAPAMAYACAĞIM DEMESİ İYİ OLUR..
BASLIK^^ PORSELEN DEMLİK 5^^ OLACAK
Gözden kacma olasılıgı olmaz o zaman.
SON GÜN 2 aralık PAZAR
KOLAY GELSİN

katilirsan cok sevinirim canim

www.yenitadlar.blogcu.com

M.AKIN dedi ki...

canım siteni bir açtım yine muhteşem bir tarf ellerine sağlık

elmaşekeri dedi ki...

canim pasta tam bloguna göre ve üstelik nefis görünüyor..Ellerinize saglik...